Manifestări ştiinţifice

"Abordarea diferenţiată a afecţiunilor musculo-scheletice pe sectoare de activitate. Exemple de bune practici"

Punctul Focal România al Agenţiei Europene de Securitate şi Sănătate în Muncă şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii - INCDPM "Alexandru Darabont" Bucureşti a organizat în data de 10.11.2021 ora 10.00 Seminarul Naţional "Abordarea diferenţiată a afecţiunilor musculo-scheletice pe sectoare de activitate. Exemple de bune practici".

Evenimentul "Abordarea diferenţiata a afecţiunilor musculo-scheletice pe sectoare de activitate. Exemple de bune practici" a fost organizat de Punctul Focal al Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU OSHA) şi Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Protecţia Muncii "Alexandru Darabont" INCDPM - Bucureşti, în parteneriat cu Inspecţia Muncii - Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanţa şi Asociaţia Română de Securitate şi Sănătate în Muncă (ARSSM). Webinar-ul şi-a propus să prezinte informaţii relevante privind necesitatea abordării diferenţiate a managementului afecţiunilor musculo-scheletice în companii şi nu numai, în funcţie de sectorul de activitate în care funcţionează acestea, respectiv de specificul activităţilor desfăşurate. Aceste abordări au venit din perspectiva actorilor-cheie implicaţi în domeniul prevenirii, respectiv al securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM) - autorităţi publice (Inspecţia muncii), organizaţii profesionale în domeniu (Asociaţia Română de Securitate şi Sănătate în Muncă/ARSSM), cercetători (Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Protecţia Muncii "Alexandru Darabont" INCDPM - Bucureşti), inspectori de muncă, experţi SSM, medici de medicina muncii, manageri de companii, reprezentanţi ai partenerilor sociali, psihologi/psihoterapeuţi etc.

Au fost prezentate şi aspecte privind implementarea legislaţiei de securitate şi sănătate în muncă în funcţie de specificul activităţilor realizate la nivelul sectorului economic respectiv. în webinar, au fost evidenţiate şi riscurile psihosociale asociate afecţiunilor musculo-scheletice din perspectiva psihologului/psihoterapeutului precum şi studii de caz/exemple de bune practici în domenii mai puţin investigate în precedentele noastre evenimente - agricultura, sectorul de retailing/curierii etc. în final, lectorii şi Punctul Focal EU OSHA -România au prezentat concluziile webinar-ului şi calendarul următoarelor evenimente din cadrul Campaniei EU OSHA 2020-22 din anul în curs.